Jogurtowy dzień
dodano: 2023-10-06
Dnia 6 października w szkole odbył się "jogurtowy dzień".
Jogurtowy dzień w szkole miał za zadanie promocję zdrowego odżywiania oraz podniesienie świadomości u uczniów i wśród dorosłych w zakresie zdrowych nawyków żywieniowych. Jedzenie systematyczne jogurtu naturalnego z kawałkami owoców sezonowych, to ochrona dla zdrowia człowieka.
Uczniowie różnych klas przynieśli jogurty oraz owoce sezonowe (malina, banan, śliwka) na drugie śniadanie.
Nauczyciel z przyrody przygotował krótką prezentację ukazującą pozytywny wpływ jogurtu, ich rodzaje oraz zwrócił uwagę na ograniczenie jogurtów wysoko-słodzonych. Slajdy w formie mini gazetki można zobaczyć w holu szkoły na parterze oraz poniżej na stronie.
Dzieci na przerwie śniadaniowej spożywali mleczne produkty. Maluszki pod opieką wychowawcy Ilony Beck wspólnie zasiadły do śniadania. A uczniowie klasy III wraz z wychowawcą Marią Laszczak robili zdrowe sałatki z wykorzystaniem jogurtu naturalnego.
Dziękuję wszystkim zaangażowanym w zdrowy styl odżywiania.